Blog

 1. Het belang van het gebruik van een Novasina Aw-meter bij het detecteren van Listeria in kant-en-klare voedingsproducten

  Het belang van het gebruik van een Novasina Aw-meter bij het detecteren van Listeria in kant-en-klare voedingsproducten

  Het waarborgen van voedselveiligheid in kant-en-klare voedingsproducten is cruciaal, vooral bij het bestrijden van pathogenen zoals Listeria monocytogenes. Een van de essentiële hulpmiddelen in dit proces is de Novasina Aw-meter, die de wateractiviteit (Aw) van producten meet.

  Wateractiviteit is een bepalende factor voor de groei van micro-organismen. Producten met een lage Aw-waarde (≤ 0,92) bieden een minder gunstige omgeving voor de groei van Listeria monocytogenes. Het gebruik van een Novasina Aw-meter helpt voedselproducenten nauwkeurig te bepalen of hun producten binnen veilige grenzen vallen.

  Volgens de richtlijnen van het FAVV zijn kant-en-klare voedingsmiddelen automatisch onderworpen aan minder strikte controlemaatregelen als de Aw ≤ 0,92 is (naast andere criteria). Dit betekent dat producten met deze eigenschappen minder frequent getest hoeven te worden op Listeria monocytogenes, omdat de lage wateractiviteit de groei van deze bacterie remt.

  Regelmatig meten en monitoren van de Aw-waarde met een Novasina Aw-meter biedt meerdere voordelen:

  • Voorkomen van Listeria-uitbraken: Door ervoor te zorgen dat de wateractiviteit binnen veilige grenzen blijft, wordt de groei van Listeria monocytogenes effectief beperkt.
  • Regelgevende naleving: Voedselproducenten kunnen aantonen dat hun producten voldoen aan de microbiologische criteria die zijn vastgelegd in Verordening (EG) Nr. 2073/2005, wat essentieel is voor naleving en het verkrijgen van marktgoedkeuring.
  • Verlenging van de houdbaarheid: Producten met gecontroleerde Aw-waarden hebben over het algemeen een langere houdbaarheid zonder kwaliteitsverlies, wat economische voordelen biedt voor producenten.

  Het gebruik van een Novasina Aw-meter is niet alleen een wetenschappelijke en regelgevende noodzaak, maar ook een praktische benadering om voedselveiligheid te waarborgen en economische voordelen in de voedingsindustrie te maximaliseren.

  Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan zeker onze whitepaper waar we jou wegwijs maken in de wereld van wateractiviteit. 

  Lees meer
 2. Borstkanker overwinnen, samen met Cytiva

  Borstkanker overwinnen, samen met Cytiva

  In 2023 viert Cytiva haar 7e jaar van samenwerking met de Breast Cancer Research Foundation (BCRF) om doorbraken op het gebied van borstkanker mogelijk te maken. Gedurende oktober wordt bij de aankoop van bepaalde Cytiva-verbruiksartikelen $1 gedoneerd aan borstkankeronderzoek.

  Lees meer
 3. Hét goede voornemen voor 2022: bescherm jezelf, je dierbaren en je collega's

  Hét goede voornemen voor 2022: bescherm jezelf, je dierbaren en je collega's

  Het nieuwe jaar brengt steevast nieuwe goede voornemens met zich mee. Toch houden de meesten onder ons die, als we heel eerlijk zijn, niet lang vol. Laat 2022 daarom anders zijn en bescherm jezelf, je dierbaren en je collega’s! Met enkele kleine aanpassingen maken we al een groot verschil op het vlak van veiligheid. Zet uw goede voornemen extra kracht bij met de mondmaskers, Co2-meters, luchtrecirculatoren, zelftesten en handgels van Novolab.

  Lees meer
 4. Heavy Duty shakers van Ohaus: een gids door de 8 verschillende modellen

  Heavy Duty shakers van Ohaus: een gids door de 8 verschillende modellen

  De Heavy Duty shakers van Ohaus zijn krachtige orbitale schudders die uw staalverwerking maximaliseren en de efficiëntie in uw labo verhogen door hun consistente schud- en mengactie. De toestellen kunnen ingezet worden voor een groot aantal toepassingen. Zo zijn ze bijzonder geschikt voor celculturen, oplosbaarheidsstudies, extracties, bacterie- en gistculturen en suspensies, eiwitstudies en kleuring of ontkleuring. Zodat u weet welke Heavy Duty shaker het meest geschikt is voor uw doeleinden, gidsen we u door de reeks van acht modellen van Ohaus, elk met andere functionaliteiten, snelheden en capaciteiten.

  Lees meer
 5. De mondmaskerreferentie van Medimundi: ADF2-202NR (FFP2)

  De mondmaskerreferentie van Medimundi: ADF2-202NR (FFP2)

  Dé mondmaskerreferentie voor medische professionals is de ADF2-202NR van Medimundi, dankzij de dubbele focus op veiligheid en gebruikscomfort. Bovendien is het FFP2 filtrerend vouwmasker ook voor particulieren met chronische aandoeningen bijzonder geschikt, omdat het de beste garantie op bescherming biedt.

  Lees meer
 6. Spill kits voor infectiecontrole en gevaarlijke substanties

  Spill kits voor infectiecontrole en gevaarlijke substanties

  Sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie is het bewustzijn rond hygiëne, desinfectie en het inperken van biologische risico’s sterk toegenomen bij grote delen van de wereldbevolking. Door het verplichte gebruik van mondmaskers en handdesinfectiemiddelen zijn we met z’n allen gaan nadenken over het gebruik van beschermingsmiddelen om een besmetting te helpen indammen.

  Lees meer
 7. Wateractiviteit als essentiële parameter voor productkwaliteit

  Wateractiviteit als essentiële parameter voor productkwaliteit

  AW-METERS (WATERACTIVITEIT) - KWALITEIT UIT ZWITSERLAND

  Het Zwitserse bedrijf Novasina is gespecialiseerd in de ontwikkeling en vervaardiging van nauwkeurige meetsystemen voor de meting van lucht- en materiaalvochtigheid, temperatuur en verschildruk. 

  Lees meer
 8. Snel en comfortabel centrifugeren met de nieuwe centrifuge 5910 Ri van Eppendorf

  Snel en comfortabel centrifugeren met de nieuwe centrifuge 5910 Ri van Eppendorf

  De nieuwe gekoelde benchtop centrifuge 5910 Ri van Eppendorf vervangt zijn voorganger, de 5910 R, en blinkt uit in veelzijdigheid en gebruiksgemak. Het toestel koppelt zijn hoge capaciteit (max. 56 × 15 ml / 28 × 50 ml) en uitmuntende prestaties aan een compacte en ergonomische voetafdruk.

  Lees meer
Team Novolab is er voor jou
Team Novolab is er voor jou