Heavy Duty shakers van Ohaus: een gids door de 8 verschillende modellen

De Heavy Duty shakers van Ohaus zijn krachtige orbitale schudders die uw staalverwerking maximaliseren en de efficiëntie in uw labo verhogen door hun consistente schud- en mengactie. De toestellen kunnen ingezet worden voor een groot aantal toepassingen. Zo zijn ze bijzonder geschikt voor celculturen, oplosbaarheidsstudies, extracties, bacterie- en gistculturen en suspensies, eiwitstudies en kleuring of ontkleuring.

Hoewel de shakers in allerlei soorten en maten bestaan, bezitten ze enkele gemeenschappelijke kenmerken. Ze hebben allemaal een constructie van koudgewalst staal (20% sterker) en zijn voorzien van een robuuste en onderhoudsvrije, borstelloze gelijkstroommotor voor langdurig gebruik. Daarnaast beschikken ze over een ingebouwd platform, met een grootte die verschilt per model, en een rubberen antislipmat. Voor het beste resultaat liggen de stalen in het midden van het platform van de schudder met een gelijkmatige verdeling van het gewicht om de balans en stabiliteit te bevorderen. Om het toestel af te stemmen op uw specifieke noden en stalen, zijn er meer dan 75 optionele accessoires verkrijgbaar, zoals verschillende soorten platformen, flesklemmen en reageerbuisrekken.

Analoog vs. digitaal

Zodat u weet welke Heavy Duty shaker het meest geschikt is voor uw doeleinden, gidsen we u door de reeks van acht modellen van Ohaus, elk met andere functionaliteiten, snelheden en capaciteiten.

Het verschil tussen de modellen is vooral van technologische aard, want de functies hangen af van het type toestel: analoog of digitaal. De digitale varianten bieden een nauwkeurige snelheidsregeling en zijn ideaal voor de reproduceerbaarheid van resultaten, terwijl de analoge schudders een prijsvoordelig alternatief vormen.

De twee analoge Heavy Duty shakers uit het assortiment van Ohaus, de SHHD1619AL en de SHHD2325AL, werken met bedieningsknoppen met markeringen op de wijzerplaat om de snelheid en tijdsduur in te stellen. Bij de zes digitale modellen, de SHHD1619DG, SHHD2325DG, SHHD4525DG, SHHD4550DG, SHHD6825DG en SHHD6850DG, kunnen die parameters geregeld worden via een touchpad en worden ze apart weergegeven op twee LED-displays, zodat de gebruiker beide simultaan kan raadplegen.

Twee andere verschillen tussen beide types zijn de timer en snelheid. Zowel de analoge als digitale shakers beschikken over een timer, maar bij die eerste kan die ingesteld worden van 1 tot 120 minuten, terwijl dat bij die tweede van 1 seconde tot 160 uur is. Ook de snelheid verschilt per model. Zo is het toerentalbereik voor de analoge modellen altijd 25 tot 500 tpm. De digitale modellen zijn daarentegen verkrijgbaar in drie verschillende snelheden: 15 tot 300 tpm (bij de SHHD4550DG en de SHHD6850DG), 15 tot 500 tpm (bij de SHHD1619DG, de SHHD4525DG en de SHHD6825DG) en 20 tot 500 tpm (bij de SHHD2325DG).

De digitale modellen beschikken bovendien over heel wat functionaliteiten die uw labowerk veiliger maken. Zo genieten uw stalen extra bescherming dankzij de snelheidsaanloopfunctie die de snelheid geleidelijk verhoogt tot het ingestelde punt om spatten te voorkomen. Verder worden ongebalanceerde omstandigheden onmiddellijk door de lastsensor gedetecteerd, die de snelheid automatisch reduceert tot een veilig tempo. Tot slot zorgt de overbelastingsbeveiliging dat de motor stilgelegd wordt als de schudder niet kan roteren of overbeladen is.

Naast veiligheid zetten de digitale Heavy Duty shakers volop in op uw gebruiksgemak. Door de stand-byknop ingedrukt te houden en tegelijk kort op de aan- of uitknop te duwen kan u de automatische zelfkalibratie van het toestel in gang zetten. De functie is geactiveerd als op het snelheidsdisplay ‘CAL’ weergegeven wordt, waarna het toestel ongeveer 1 minuut zal schudden en de kalibratie uitgevoerd wordt. Daarnaast bieden de digitale schudders dankzij het RS232-interface de mogelijkheid tot tweerichtingscommunicatie voor datalogging en unitbesturing.

Wil u zelf een orbitale schudder aan het werk zien?

Bekijk de video van Ohaus op YouTube

Een overzicht van de 8 verschillende Heavy Duty shakers: capaciteit & orbit

Behalve de opdeling in analoog/digitaal, verschillen de Heavy Duty Shakers van Ohaus ook wat de capaciteit (16 tot 68 kg) en orbit (19 tot 50 mm) betreft. Hierbij gaat het dus respectievelijk om het maximale gewicht van de stalen dat ze kunnen schudden, en de diameter van de baan die ontstaat tijdens de cirkelvormige schudbeweging. Die drie kenmerken kan u al afleiden uit de modelnaam van de 8 types, maar zodat u ze in één oogopslag van elkaar kan onderscheiden, lijsten we ze hieronder op in een duidelijk overzicht:

  1. SHHD1619AL (A41676): analoog, capaciteit: 16 kg, orbit: 19 mm
  2. SHHD1619DG (A41677): digitaal, capaciteit: 16 kg, orbit: 19 mm
  3. SHHD2325AL (A41680): analoog, capaciteit: 23 kg, orbit: 25 mm
  4. SHHD2325DG (A41328): digitaal, capaciteit: 23 kg, orbit: 25 mm
  5. SHHD4525DG (A41681): digitaal, capaciteit: 45 kg, orbit: 25 mm
  6. SHHD4550DG (A41682): digitaal, capaciteit: 45 kg, orbit: 50 mm
  7. SHHD6825DG (A41683): digitaal, capaciteit: 68 kg, orbit: 25 mm
  8. SHHD6850DG (A41684): digitaal, capaciteit: 68 kg, orbit: 50 mm

Ontdek onze Heavy Duty shakers

Niet gevonden wat u zocht? Bij Novolab bieden we nog veel andere soorten shakers van Ohaus aan, waaronder:

Light Duty shakers

Extreme Environment shakers

High speed microcplate shakers

Rocking shakers

Waving shakers

Reciprocating shakers

Thermal shakers

Schudincubatoren