Het belang van het gebruik van een Novasina Aw-meter bij het detecteren van Listeria in kant-en-klare voedingsproducten

Het waarborgen van voedselveiligheid in kant-en-klare voedingsproducten is cruciaal, vooral bij het bestrijden van pathogenen zoals Listeria monocytogenes. Een van de essentiële hulpmiddelen in dit proces is de Novasina Aw-meter, die de wateractiviteit (Aw) van producten meet.

Wateractiviteit is een bepalende factor voor de groei van micro-organismen. Producten met een lage Aw-waarde (≤ 0,92) bieden een minder gunstige omgeving voor de groei van Listeria monocytogenes. Het gebruik van een Novasina Aw-meter helpt voedselproducenten nauwkeurig te bepalen of hun producten binnen veilige grenzen vallen.

Volgens de richtlijnen van het FAVV zijn kant-en-klare voedingsmiddelen automatisch onderworpen aan minder strikte controlemaatregelen als de Aw ≤ 0,92 is (naast andere criteria). Dit betekent dat producten met deze eigenschappen minder frequent getest hoeven te worden op Listeria monocytogenes, omdat de lage wateractiviteit de groei van deze bacterie remt.

Regelmatig meten en monitoren van de Aw-waarde met een Novasina Aw-meter biedt meerdere voordelen:

  • Voorkomen van Listeria-uitbraken: Door ervoor te zorgen dat de wateractiviteit binnen veilige grenzen blijft, wordt de groei van Listeria monocytogenes effectief beperkt.
  • Regelgevende naleving: Voedselproducenten kunnen aantonen dat hun producten voldoen aan de microbiologische criteria die zijn vastgelegd in Verordening (EG) Nr. 2073/2005, wat essentieel is voor naleving en het verkrijgen van marktgoedkeuring.
  • Verlenging van de houdbaarheid: Producten met gecontroleerde Aw-waarden hebben over het algemeen een langere houdbaarheid zonder kwaliteitsverlies, wat economische voordelen biedt voor producenten.

Het gebruik van een Novasina Aw-meter is niet alleen een wetenschappelijke en regelgevende noodzaak, maar ook een praktische benadering om voedselveiligheid te waarborgen en economische voordelen in de voedingsindustrie te maximaliseren.

Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan zeker onze whitepaper waar we jou wegwijs maken in de wereld van wateractiviteit.